Melkgebit

Melkgebit

Alle puppy´s en kittens worden op 6 maanden leeftijd opgeroepen voor de halfjaar-controle. Bij deze uitgebreide gezondheidscheck kijken wij of de eerste groeifase van uw junior goed is gegaan. Wij  controleren de gezondheid, conditie en gewicht, gewrichten, huid en het gebit.

Het gebit hoort op deze leeftijd volledig te zijn gewisseld. Vooral bij de kleinere hondenrassen zien wij dat de melk(hoek)tanden nog steeds aanwezig zijn; wij noemen dat persisterende melk(hoek)tanden. Deze tanden kunnen leiden tot ontstekingen en het verlies en scheef groeien van de echte tanden.

De 7 maanden oude poedel Lucky kwam voor de halfjaar-controle op onze kliniek. Lucky was wel erg bijzonder want hij had maar liefst 5 persisterende melktanden en 4 melkhoektanden. De nieuwe tanden begonnen al scheef te groeien. Lucky werd snel afgesproken voor een gebitsbehandeling onder narcose. Alle melkelementen werden chirurgisch verwijderd, een uitgebreide ingreep want ¼ is tand en ¾ is wortel (zie kadertje). Lucky mocht weer naar huis met antibiotica en een goede pijnstilling. Bij de controle na 1 week was alles netjes genezen.


Na 2 maanden had Lucky een beautifull smile: het gebit zag er keurig uit en hij had geen scheve tanden meer.

De groeifase van uw pup of kitten kan toch even iets anders lopen dan verwacht; laat uw pup of kitten medisch nakijken op een leeftijd van 6 maanden.