Alternatief voor castratie: een hormoonimplantaat

Alternatief voor castratie: een hormoonimplantaat

Chihuahua Jumba veel mannelijke hormonen had in zijn lijf; met een hoeveelheid van een volwassen leeuw. Zijn gedrag was dusdanig dat zijn baasje het noodzakelijk vond om naar onze kliniek te komen.

Soms hebben reuen last van teveel mannelijk hormoon (testosteron). Dit kan leiden tot vervelend macho-gedrag zoals niet luisteren, rijen, vechten, weglopen etc. Voorheen werd nogal eens besloten om de reu meteen te castreren, maar tegenwoordig is er een goed alternatief voor honden: een Suprelorin (deslorelin)-implantaat. Het implantaat wordt als een chip onder de huid aangebracht. Suprelorin onderdrukt het mannelijke hormoon testosteron. De eerste paar weken kan de testosteron toenemen, waardoor het gedrag even kan verergeren, maar daarna is het medicijn 6 tot 12 maanden werkzaam.

Het voordeel van een implantaat is dat het een mooi middel is om uit te proberen of de misdragingen inderdaad het gevolg zijn van teveel hormonen. Is dit het geval dan kan er alsnog besloten worden om de reu te castreren. Ook zijn er reuen die na het implantaat over de ‘te heftige puber-periode’ heen zijn en verder geen behandeling meer nodig hebben.

(Hormonale) misdragingen ? Bel ons voor een advies; wij zoeken samen met u en eventueel een gedragsbegeleider naar een goede oplossing.