Hond met bijtwond

Hond met bijtwond

Uitgelaten worden is altijd fun;  “pompidompidom”,  de hond Joey liep lekker met zijn baasje door de wijk, totdat er een hele grote hond over het hek sprong; in een flits hing de aanvaller in zijn nek. Zijn baas heeft ons direct gebeld en kon meteen langskomen.

Het eerste onderzoek is een SPAR-onderzoek (spoedcontrole op levensbedreigingen): Slijmvliezen   Pols   Ademhaling   Reflexen. Joey was in lichte shock, gelukkig geen levensbedreigingen. Bijtwonden moeten altijd gereinigd en goed bekeken worden. Inwendig kan de wond wel 10x zo groot zijn als aan de buitenkant. Vooral als een kleine hond door een grote hond wordt gebeten komt er heel veel kracht vrij. De wonden worden vaak chirurgisch vergroot om te kijken hoe groot de schade in de diepte is.

Joey had 3 diepe bijtwonden met heel veel losgetrokken weefsel in de diepte

  • schouder; uitwendig 4cm, inwendig 12cm; de grote schouderzenuw en –bloedvat waren niet geraakt
  • oksel; uitwendig 4cm, inwendig 10cm; de grote zenuwknoop en bloedvaten van de voorpoot waren niet geraakt en er was geen longperforatie
  • hals; uitwendig 4cm, inwendig 12cm; de grote halsslagaders en alle halszenuwen lagen bloot, maar waren niet beschadigd

 

Onder een goede stabiele narcose en beademing hebben wij, na een langdurige operatie, alles weer goed kunnen herstellen; maar liefst 60 hechtingen. Joey mocht, na een ‘medium-care’ nacht op onze kliniek, weer naar huis met antibiotica en een goede langdurige pijnstilling. Na 3 controles waren de wonden na 14 dagen weer mooi genezen.

Let op bij bijtwonden van een hond:

  • zorg voor uw eigen veiligheid (als u zelf gebeten wordt kunt u niet voor uw eigen gewonde hond zorgen)
  • bel uw dierenarts voor overleg en laat uw hond zo snel mogelijk nakijken
  • hondenbeten zijn smerig en veroorzaken bijna altijd nare infecties
  • hondenbeten lijken aan de buitenkant vaak mee te vallen, maar de grote schade zit meestal dieper onder de huid (schudden en trekken)
  • hoe groter de hond des te erger de verwondingen (hetzelfde als aangereden worden door een fietser of door een vrachtwagen)
  • bent u zelf gebeten, laat uw huisarts er naar kijken (groot infectie-gevaar)

 

Joey had dus een flinke engel boven zijn mand hangen !! Het leed werd bij de laatste controle weer verzacht door een koekie. Specialisten voor kleine en grote ongelukjes. Ongelukje? Wacht niet en bel ons even, wij staan altijd klaar voor u en uw dier.