Wetenswaardigheden 1: De Eland

Wetenswaardigheden 1: De Eland

WETENSWAARDIGHEDEN 1:  DE ELAND

De Eland, de Moose (Alces alces)

  • leeft solitair en in de winter in kuddes; in de kou en sneeuw van de noordelijke drassige grond, meren en naaldbossen van het noordelijk halfrond
  • is de grootste van de herten familie en wordt 160-220cm hoog, 400-800kg zwaar en kan 27 jaar oud worden
  • heeft lange, slanke poten met een gespleten hoeven van meer dan 18cm lengte (handig met de drassige ondergrond), zwaar gespierde schouders en een lang hoofd
  • heeft een slecht gezichtsvermogen, maar een erg goede reuk en gehoor
  • het gewei van de stieren kan een spanwijdte van 150 cm bereiken, is zacht, fluweelachtig en sterk doorbloed
  • het gewei begint in het voorjaar te groeien en tegen de winter valt het er weer af
  • een krachtige zwemmer, soms duikt hij meer dan 5 meter diep naar planten op de bodem van een meer. Zwemmen geeft in de zomer ook verkoeling
  • is niet agressief, maar in de bronsttijd kun je beter uit zijn buurt blijven !