Welkom bij de Seniorenclub:
Ouderdom is als een lekker snoepje,
dat je vroeger in een seconde vond en opat;
ouderdom is het niet meer kunnen,
niet meer snel overeind kunnen komen,
het snoepje niet meer kunnen vinden,
geen trek meer hebben
Door meer zorg en aandacht van de eigenaar, betere voeding en betere diergeneeskundige zorg wordt uw hond steeds ouder. De jaren vliegen voorbij, u trekt al jaren met uw hond op en de band is sterk geworden. Uw hond is senior geworden en het ouder worden valt niet zo op, maar toch zijn er veranderingen. U vindt het belangrijk om te weten dat uw hond gezond is en geen pijn heeft. Uw senior vraagt extra aandacht en verzorging; met onze hulp kunt u ervoor zorgen dat uw hond op een gezonde en plezierige wijze ouder wordt.
De meest voorkomende ouderdomsklachten
- artrose
- achteruitgang van het gebit en ontstoken kiezen
- verminderde nierfunctie
- hartaandoeningen en tumoren
- suikerziekte en schildklieraandoeningen
- verminderde conditie, verminderde activiteit, veranderde voedingsbehoefte en gewichtsverandering
- achteruitgang van de zintuigen (ogen, oren en reuk) en geestesgesteldheid
Verminderde conditie en activiteit en gewichtsverandering
In onze kliniek wordt uw hond bij ieder bezoek gewogen; de weegschaal is een van de belangrijkste medische instrumenten. Senior honden kunnen soms zwaarder worden omdat ze minder beweging krijgen. Bij 90% van de honden met gewichtsverlies vinden wij na onderzoek een aandoening.
- geef uw hond een goede kwaliteit seniorenvoeding; deze voeding bevat de juiste hoeveelheid energie, eiwitten, vitaminen en vetzuren. Door een goede verteerbaarheid en extra smakelijkheid wordt de opname van het voer verbeterd, zo blijft de conditie en het gewicht op peil
- geef iedere keer vers voer en vaker kleine maaltijden
- zet het voer op een rustige, makkelijk bereikbare plaats en geef hem voldoende tijd om te eten
De geestesgesteldheid
Hersenveroudering is een natuurlijk proces waarbij de hersenen achteruit gaan. Bij 50% van de senioren is dit duidelijk zichtbaar. Uw hond kan minder goed problemen oplossen, wordt minder actief en gaat gedragsveranderingen vertonen. Allereerst zien we kleine veranderingen zoals meer slapen, aanhankelijkheid, minder activiteit en verhoogde prikkelbaarheid. Aandacht vragen zonder reden, doelloos rondlopen alsof ze iets zoeken of de hele dag slapen. Ook kan uw hond een ´ongelukje´ hebben en in huis plassen. U begint gedragingen te zien, die precies lijken op die van een dementerende opa of oma. Bij grote veranderingen spreken we van ‘dementie’.
- wees alert op gedragsveranderingen en raadpleeg ons wanneer u iets niet vertrouwt, wij maken dan een afspraak voor een check-up; het is belangrijk om te weten of er een medische oorzaak achter zit
- zorg voor voldoende aandacht en geef uw hond het gevoel dat hij/zij belangrijk is
- stimuleer de geest door spelletjes en favoriete speeltjes
- zijn er geen lichamelijke gebreken dan kunnen wij adviezen en eventueel medicijnen meegegeven
Specialisten voor oude maatjes; wij nemen zeer uitgebreid de tijd voor de check-up van uw Senior, bel ons voor een afspraak. Ouder worden is geen ziekte, maar een levensfase die, met wat aanpassingen, erg leuk kan zijn, want een senior is een aangenaam gezelschap.
Lees ook: Senior Hond: wat kunt u doen ?