Hoe zie je artrose bij de kat ?

Hoe zie je artrose bij de kat ?

Net als de mens wordt ook de kat op oudere leeftijd stijver en strammer. Slijtage van het kraakbeen van de gewrichten veroorzaakt artrose. Omdat katten pijn heel goed kunnen verbergen is het pas sinds enkele jaren bekend dat artrose bij katten heel veel voorkomt. Van de katten ouder dan 6 jaar heeft 60% artrose en bij katten ouder dan 12 jaar is dat 80%. Ouderdomsartrose wordt vooral gezien in de rug, heup, knie, schouder en elleboog en is erg pijnlijk. Hoe kunt u zien dat uw kat pijn heeft ?

Zo ligt Ramsay in zijn stoel ondanks de artrose in zijn rug

Een typisch artroseverhaal is het verhaal van een Maine Coon kater Ramsay; 11 jaar, prima gezond en mooi op gewicht; niets aan de hand. Maar . . . . . het viel op dat Ramsay wat meer teruggetrokken was, zijn vacht slechter onderhield en soms wat minder at. Op een gegeven moment wilde Ramsay van de bank naar de tafel springen. Hij twijfelde: ‘spring ik wel of spring ik niet’ en hij sprong dus niet, een afstand van slechts 75 cm. Vervolgens werd Ramsay beter geobserveerd en toen bleek dat hij moeilijker op de bank sprong, langzamer de trap opging, wat strammer liep en chagrijnig was naar zijn huisgenoot-katten.

Bij onderzoek bleek hij stramme rugspieren te hebben, het leek erop dat Ramsay rugklachten had. Op de röntgenfoto’s was ernstige artrose van de rug te zien (spondylose). Dit is een typisch artroseverhaal van de kat, voor ons aanleiding om bij twijfel de eigenaar een artrose-enquête te laten invullen. Na de aanwijzing artrose kunnen wij een uitgebreid orthopedisch onderzoek doen, röntgenfoto’s maken en een behandelplan gaan opstellen.

  • het is gebleken dat artrose bij katten heel veel voorkomt
  • artrose wordt bij katten bijna niet opgemerkt omdat het vaak aan meerdere ledematen optreedt; slechts 5% van de artrose-katten loopt mank (bij de hond is dat 90%)
  • de kat kan zich heel goed aanpassen waardoor u niets merkt
  • als de kat bij de dierenarts wordt onderzocht dan kan hij onder invloed van stress zijn klachten camoufleren

 

Heeft u het idee dat uw kat ‘strammer’ wordt, maak dan een afspraak.

 

Lees ook:  Behandeling artrose bij de kat