Het neusje van de kat

Het neusje van de kat

Pukkie ‘stoeit’ buiten nog wel eens met andere katten en zij was met haar hoofd tegen een tafel gerend; zij had een bobbel op haar neus. Na een week vond haar baasje het de hoogste tijd om naar de dierenarts te gaan.

Op verdenking van een ontsteking kreeg Pukkie een antibioticumkuur mee. Het bultje werd eerst kleiner, maar daarna groeide hij weer en kwam er schoon bloederig vocht uit het bultje. In overleg met de eigenaresse hebben wij besloten om het  bultje operatief te verwijderen. Bij het openen van het bultje, zagen we een paarse dikte die op een ontsteking leek. Vervolgens is de wond tot op het neusbeen schoongemaakt en weer netjes gehecht.

Pukkie mocht weer naar huis met antibiotica en een goede pijnstilling. In de dikte zat weefsel en haren, het was een dermoidcyste. Dit is een aangeboren foutje waarbij een stukje huid binnenstebuiten is aangelegd (met de haren naar binnen). Deze aandoening komt bij de kat erg zelden voor. De wond was na 10 dagen mooi genezen. Pukkie heeft weer een prachtige neus.

Bultjes en tumortjes op de neus, rond de ogen en lip zijn erg vervelend omdat er weinig ruimte is om ze goed te verwijderen. Na een tijdje gaan ze vaak groeien en dan kan de operatie erg moeilijk worden. Bulten en tumoren; laat er tijdig naar kijken !